Walramstraat in oude foto's

Walramstraat
Walramstraat

1. foto uit periode: 1906
Klooster de la Divine Providence.
Zo begon de ziekenzorg in 1905. Op 20 maart 1905 arriveerden de eerste vijf Bretonse Zusters aan het Station van Sittard. De naam werd Dochters van de Goddelijke Voorzienigheid. Door de Sittardenaren werd en wordt nog steeds gesproken over het Franse Klooster, waarmee men het ziekenhuis bedoelt. In januari 1981 vond een fusie plaats tussen het Ziekenhuis St. Barbara te Geleen en het Ziekenhuis De Goddelijke Voorzienigheid te Sittard en werd de naam veranderd in Het Maaslandziekenhuis. In januari 2009 is dit ziekenhuis gesloten. Het nieuwe ziekenhuis ligt sinds 2009 aan de Rijksweg in het Middengebied tussen Sittard en Geleen en is in februari 2009 geopend en heeft de naam Orbis Medical Center.

Kaart    

Kloosters


Walramstraat
Walramstraat

2. foto uit periode: 1924
De congregatie van de Dochters van de Goddelijke Voorzienigheid liet in het begin van de 20ste eeuw op de hoek van Heinseweg en de Walramstraat dit klooster bouwen, het Frans Klooster zoals het tegenwoordig in de volksmond wordt genoemd. Het middengedeelte kwam gereed in 1905 en op 20 maart 1905 arriveerden de eerste 5 Bretonse zusters op het station van Sittard. Met toestemming van Mgr. Drehmans vestigde zij zich in het klooster om onderwijs en ziekenzorg te geven en om wezen op te vangen. Het klooster werd in 1908 uitgebreid met twee zijvleugels ten behoeve van medische zorg. Het was op dat moment nog geen ziekenhuis, maar een verpleeginrichting. Daar konden ernstig zieken opgenomen worden die hun eigen huisarts behielden. De Heerlense Chirurg Dr. E. Hustinx nam de begeleiding van de medische zorg op zich. Er was een bescheiden accommodatie voor eenvoudige operaties. De eerste operatie vond plaats op 12 augustus 1908.
Oostelijk van de bestaande gebouwen werd in 1928 een uitbreiding gerealiseerd.

Kaart    

Kloosters


Walramstraat
Walramstraat

3. foto uit periode: 1928
Hospitaal "Goddelijke Voorzienigheid".
Naast het klooster staat op deze foto uit 1928 het ziekenhuis. De nieuwbouw hiervan vond plaats tussen 1926 en 1928. Tevens werd toen de dokterswoning voor de geneesheer gebouwd. In 1927 werd deze woning betrokken door Dr.H van der Hoff. Op deze foto is die woning net niet zichtbaar omdat die rechts naast het ziekenhuis lag.
Rond 1930 ontstond er aan de voorzijde, achterzijde en stadszijde een grote uitbreiding, inclusief een nieuwe grote kapel aan de Walramstraat in 1932. Na de tweede wereldoorlog breidde het ziekenhuis zich stormachtig uit.

Kaart