Stadhuis in oude foto's

Stadhuis
Stadhuis

1. foto uit periode: 1677
In 1677 werd Sittard door een stadsbrand bijna geheel verwoest. De Franse troepen verwoeste en plunderde in dat jaar tijdens de Frans-Nederlandse oorlog een groot gedeelte van Sittard.
Op deze tekening een afbeelding van het Gulicks stadhuis, van architect Pasqualini, dat in 1567 in het midden op de markt werd gebouwd. Dit stadhuis met een oppervlakte van ca.890m2 is het grootste stadhuis dat Sittard ooit gehad heeft. Bij de grote stadsbrand van 1677 werd het gebouw zeer zwaar beschadigd en daarna is het door de hertogen nooit meer hersteld. Na bijna 100 jaar, in 1776 zijn de nog overeind staande delen wegens instortingsgevaar afgebroken.
Pas in 1864 werd in Sittard, op initiatief van burgemeester Arnoldts, een nieuw raadhuis gebouwd op de Zuid Oost hoek van de markt.
De locatie en contouren van dit Gulicks stadhuis, inclusief toren, zijn nog te zien in de bestrating van het huidige marktplein door de gekleurde keien die in de bestrating verwerkt zijn.

Markt


Stadhuis
Stadhuis

2. foto uit periode: 1903
In 1864 wordt, op initiatief van burgemeester Arnoldts, in de Zuid-Oost hoek van de markt dit nieuwe raadhuis gebouwd.
Het gebouw wordt omstreeks 1963 door de gemeente verkocht aan de firma Vroom en Dreesman om zelf een nieuwe en modern stadhuis te gaan bouwen. Zodoende wordt dit pand in 1966 (helaas) afgebroken om plaats te maken voor het nieuwe warenhuis van V&D.

Markt


Stadhuis
Stadhuis

3. foto uit periode: 1939
De Rosmolenstraat in de richting van de markt.
Links de Arbeidsbeurs aan de Nieuwstraat. Rechtdoor is de doorgang naar de Markt met het stadhuis. Rechts van het midden het witte pand is de stadboerderij Beaujean. Zowel het stadhuis al deze stadboederij zijn in 1966 afgebroken voor de bouw van V&D, Helemaal rechts is een klein gedeelte van het Kritzraedhuis te zien.

Nieuwstraat Plakstraat Rosmolenstraat


Stadhuis
Stadhuis

4. foto uit periode: 1948
De Zuid-Oost hoek van de markt met het uit 1874 daterende "oude" stadhuis dat in 1966 helaas is afgebroken om plaats te maken voor de bouw van V&D.

Markt


Stadhuis
Stadhuis

5. foto uit periode: 1966
Het begin van de sloop werkzaamheden van het stadhuis op de markt. In 1966 worden alle panden vanaf het stadhuis richting de plakstaat gesloopt voor de bouw van V&D. De sloop van het uit 1874 daterende stadhuis is tot de dag van vandaag in de ogen van vele Sittardenaren een grote blunder van het gemeentebestuur van Sittard.

Markt