St.Rosa kapel in oude foto's

RosaKapel
RosaKapel

1. foto uit periode: 1920
In 1675 werd de huidige St. Rosakapel gebouwd, waarbij ze werd opgetrokken in baksteen en mergel. De kapel staat aan het uiteinde van de Kapellerweg aan een kruispunt waar ook de wegen Kollenberg, Duustergats en Eeckerweg bij elkaar komen. De kapel staat op een kapelberg die op haar beurt weer op de Kollenberg gelegen is.

Kollenberg


RosaKapel
RosaKapel

2. foto uit periode: 1920
Nog een mooie foto van de St. Rosakapel met het opschrift - H.Rosa Patrones van Sittard - Bewaar ons voor besmettelijke ziekten.

Kollenberg


RosaKapel
RosaKapel

3. foto uit periode: 1933
Rosa (van Lima) (Lima, 20 april 1586 - 30 augustus 1617) is een Peruaanse heilige. Zij werd als eerste Latijns-Amerikaanse vrouw in 1671 heilig verklaard.
Op advies van de paters Dominicanen werd in 1668 St. Rosa van Lima door de Sittardse bevolking aangeroepen om Sittard te vrijwaren van een dysenterie-epidemie die toen in de regio heerste. Als dank beloofde de Sittardse bevolking om ter ere van haar een kapel te bouwen op het hoogste punt van de stad en tot in lengte van dagen op de laatste zondag in augustus een processie naar deze kapel te houden. Voorts werd St. Rosa uitgeroepen tot beschermheilige van Sittard.
De dysenterie-epidemie ging de stad voorbij en de Sittardenaren losten de gedane belofte in. In 1675 werd de St.Rosa kapel gebouwd en tot de dag van vandaag trekt nog jaarlijks de St.Rosa processie van de St Michaƫlskerk op de markt naar de St.Rosa kapel op de Kollenberg en terug. Het siert onze stad dat ze tot op de dag van vandaag de beloften uit 1669 nog steeds gestand doen.

Folklore Kollenberg