Plakstraat in oude foto's

Plakstraat
Plakstraat

1. foto uit periode: 1890
Nieuwstraat met de Marechaussee kazerne, geheel links de doorkijk naar de Plakstraat en links boven de nok van het Kritzraedthuis.
In 1890 werd naast het Kritzraedthuis de Marechaussee kazerne gebouwd. Het linker gedeelte van dit gebouw moest in de jaren twintig wijken voor de aanleg van de Rosmolenstraat. In het rechter gedeelte is later de Arbeidsbeurs gevestigd. De Marechaussee kazerne is toen verhuisd naar de Agricolastraat.
Begin jaren 70 is alles afgebroken voor de realisatie van het huidige Hema pand.

Nieuwstraat Rosmolenstraat


Plakstraat
Plakstraat

2. foto uit periode: 1900
Foto uit het begin van de 20e eeuw, we zien de Plakstraat in de richting van de Nieuwsstraat. In het midden het Kritzraedthuis, aan de muurankers te zien gebouwd in het jaar 1620. Een protestantse rentmeester heeft opdracht gegeven tot de bouw van het pand als woonhuis. Het gebouw heeft verder nog verschillende functies gekend. Hoewel de hoofdtoegang zich tegenwoordig aan de Rosmolenstraat bevindt, ligt de oorspronkelijke voorgevel aan de Plakstraat. De toegangspoort die hier was gelegen is tegenwoordig vervangen door een groot raamkozijn, getuige de overgebleven contouren van een poortboog. Het Kritzraedthuis is genoemd naar de jezuïet en schrijver Jacob Kritzraedt, die het pand ooit bewoond heeft. Achter de kar links is de ingang naar de Oude Rosmolenstraat, ook wel het "Neilesgetske" genoemd.

Nieuwstraat Rosmolenstraat


Plakstraat
Plakstraat

3. foto uit periode: 1926
Pensionaat St. Joseph gelegen in het Klooster de Agnetenberg. Rechts de ingang van het Klooster.
Het kloostercomplex werd gebouwd voor de zusters Dominicanessen, die in 1649 in Sittard aankwamen. Het klooster werd genoemd naar hun beschermheilige, Agnes van Montepulciano. Een kloosterkerk werd gebouwd in 1699. In 1801, tijdens de Franse overheersing, verlieten de zusters het klooster en vanaf 1857 werd het betrokken door de Liefdezusters van het Kostbaar Bloed. In de jaren 1960 is het complex gedeeltelijk hernieuwd.

Kloosters


Plakstraat
Plakstraat

4. foto uit periode: 1939
De Rosmolenstraat in de richting van de markt.
Links de Arbeidsbeurs aan de Nieuwstraat. Rechtdoor is de doorgang naar de Markt met het stadhuis. Rechts van het midden het witte pand is de stadboerderij Beaujean. Zowel het stadhuis al deze stadboederij zijn in 1966 afgebroken voor de bouw van V&D, Helemaal rechts is een klein gedeelte van het Kritzraedhuis te zien.

Nieuwstraat Rosmolenstraat Stadhuis