Nieuwstraat in oude foto's

Nieuwstraat
Nieuwstraat

1. foto uit periode: 1890
Nieuwstraat met de Marechaussee kazerne, geheel links de doorkijk naar de Plakstraat en links boven de nok van het Kritzraedthuis.
In 1890 werd naast het Kritzraedthuis de Marechaussee kazerne gebouwd. Het linker gedeelte van dit gebouw moest in de jaren twintig wijken voor de aanleg van de Rosmolenstraat. In het rechter gedeelte is later de Arbeidsbeurs gevestigd. De Marechaussee kazerne is toen verhuisd naar de Agricolastraat.
Begin jaren 70 is alles afgebroken voor de realisatie van het huidige Hema pand.

Plakstraat Rosmolenstraat


Nieuwstraat
Nieuwstraat

2. foto uit periode: 1900
Foto uit het begin van de 20e eeuw, we zien de Plakstraat in de richting van de Nieuwsstraat. In het midden het Kritzraedthuis, aan de muurankers te zien gebouwd in het jaar 1620. Een protestantse rentmeester heeft opdracht gegeven tot de bouw van het pand als woonhuis. Het gebouw heeft verder nog verschillende functies gekend. Hoewel de hoofdtoegang zich tegenwoordig aan de Rosmolenstraat bevindt, ligt de oorspronkelijke voorgevel aan de Plakstraat. De toegangspoort die hier was gelegen is tegenwoordig vervangen door een groot raamkozijn, getuige de overgebleven contouren van een poortboog. Het Kritzraedthuis is genoemd naar de jezuïet en schrijver Jacob Kritzraedt, die het pand ooit bewoond heeft. Achter de kar links is de ingang naar de Oude Rosmolenstraat, ook wel het "Neilesgetske" genoemd.

Plakstraat Rosmolenstraat


Nieuwstraat
Nieuwstraat

3. foto uit periode: 1924
Luchtfoto van het centrum van Sittard tijdens de donderdagse weekmarkt.
Links onder zien we nog de oude Gasfabriek aan de Slachthuisstraat (Engelenkampstraat) met daarachter de schootsvelden met het vele groen van de Agnetenwal, waar de was ligt te drogen op de bleekvelden. Ook zien we het Agnetenklooster.
Links zien we de "Verkèsmert" met daarnaast de molen van Damouiseaux aan de Paradijsstraat. Met een mooi beeld van de buurt "Achterom", Gruizenstraat, Paradijsstraat en Helstraat.
Iets rechts van het midden van de foto is naast het Kritzraedthuis nog de Marachausee kazerne aan de Nieuwstraat te zien. Deze is begin jaren 20 afgebroken om de doorgang van de huidige Rosmolenstraat te realiseren.

Agnetenwal Engelenkampstraat Helstraat Kloosters Markt Paradijsstraat Rosmolenstraat Slachthuisstraat


Nieuwstraat
Nieuwstraat

4. foto uit periode: 1927
Deze luchtfoto is genomen in 1927, café 't Spinnewiel is toen gebouwd en dat is op deze foto te zien. We zien verder o.a. het marktplein, de St.Petruskerk, de Basiliek, St Michaëlskerk en rechts op de voorgrond de Dominicanenwal met her Dominicanen- en Ursulinenklooster.
Linksboven de Slachthuisstraat en de Sjiefbaan

Gruizenstraat Kerken & Basiliek Kloosters Markt Paardestraat


Nieuwstraat
Nieuwstraat

5. foto uit periode: 1930
De Arbeidsbeurs op de hoek van de Nieuwstraat en Rosmolenstraat. Dit pand was voorheen een gedeelte van de Marechaussee kazerne. Alle gebouwen op deze foto zijn in 1968 gesloopt om plaats te maken voor de nieuwbouw van het huidige Hema pand.

Rosmolenstraat


Nieuwstraat
Nieuwstraat

6. foto uit periode: 1932
Nieuwstraat richting Molenbeekstraat met zicht op toren van de St. Petruskerk ofwel Grote Kerk. De toren van de Grote kerk heeft hier nog meerdere dakkapellen. Enkele hiervan zijn in de jaren 50 verwijderd.

Molenbeekstraat


Nieuwstraat
Nieuwstraat

7. foto uit periode: 1939
De Rosmolenstraat in de richting van de markt.
Links de Arbeidsbeurs aan de Nieuwstraat. Rechtdoor is de doorgang naar de Markt met het stadhuis. Rechts van het midden het witte pand is de stadboerderij Beaujean. Zowel het stadhuis al deze stadboederij zijn in 1966 afgebroken voor de bouw van V&D, Helemaal rechts is een klein gedeelte van het Kritzraedhuis te zien.

Plakstraat Rosmolenstraat Stadhuis