Markt in oude foto's

Markt
Markt

1. foto uit periode: 1538
Een oude tekening van Sittard zoals het er in 1538 moet hebben uitgezien met de stadsomwalling, stadspoorten, grachten en gebouwen binnen de wal.


Markt
Markt

2. foto uit periode: 1677
In 1677 werd Sittard door een stadsbrand bijna geheel verwoest. De Franse troepen verwoeste en plunderde in dat jaar tijdens de Frans-Nederlandse oorlog een groot gedeelte van Sittard.
Op deze tekening een afbeelding van het Gulicks stadhuis, van architect Pasqualini, dat in 1567 in het midden op de markt werd gebouwd. Dit stadhuis met een oppervlakte van ca.890m2 is het grootste stadhuis dat Sittard ooit gehad heeft. Bij de grote stadsbrand van 1677 werd het gebouw zeer zwaar beschadigd en daarna is het door de hertogen nooit meer hersteld. Na bijna 100 jaar, in 1776 zijn de nog overeind staande delen wegens instortingsgevaar afgebroken.
Pas in 1864 werd in Sittard, op initiatief van burgemeester Arnoldts, een nieuw raadhuis gebouwd op de Zuid Oost hoek van de markt.
De locatie en contouren van dit Gulicks stadhuis, inclusief toren, zijn nog te zien in de bestrating van het huidige marktplein door de gekleurde keien die in de bestrating verwerkt zijn.

Stadhuis


Markt
Markt

3. foto uit periode: 1816
Wapen Gemeente Sittard 1816. Het schild gedekt door een gouden kroon van 5 bladeren." NB : waarschijnlijk gaat het hier om een slangenkopkruis, de afbeelding laat echter vier dubbele slangenkoppen zien. Oorsprong/verklaring : Het slangenkopkruis, van oudsher waarschijnlijk een krulkruis was het oude wapen van Sittard en kwam tevens voor in het wapen van Broeksittard en Munstergeleen. De schildvoet in het nieuwe wapen is het oude wapen van Limbricht. Vanaf 1734 werd een zegel met slangenkopkruis gebruikt, waarschijnlijk afgeleid van wapens van enkele belangrijke families in de streek (oa Huyn van Amstenrade). Het eerste zegel met een slangenkopkruis, uit 1734. De kleuren van het oude wapen waren afgeleid van het Rijkswapen, omdat Sittard bij de aanvraag geen kleuren had aangegeven. De kleuren zwart en goud in het nieuwe wapen zijn gekozen als zijnde de landskleuren van het hertogdom Gulik, waaronder Sittard van 1400 tot 1794 heeft geressorteerd.


Markt
Markt

4. foto uit periode: 1867
Markt met kiosk en meerdere poserende personen en kinderen tijdens het Muziekfeest 1867.
Op de achtergrond is de stompe toren van de afgebrande toren van de St. Petruskerk ofwel Grote Kerk nog duidelijk zichtbaar.

Kerken & Basiliek


Markt
Markt

5. foto uit periode: 1902
Markt Zuid-West hoek met de Kiosk, de toren van de St.Petruskerk (~1425) en helemaal rechts café de Pelikaan (huidige hotel Limbourg). In het midden de toegang tot de Limbrichterstraat.
Helemaal links op de foto een rijtuig waar iemand een hond aan het inladen is, waarschijnlijk een hondenvanger.

Kerken & Basiliek


Markt
Markt

6. foto uit periode: 1903
In 1864 wordt, op initiatief van burgemeester Arnoldts, in de Zuid-Oost hoek van de markt dit nieuwe raadhuis gebouwd.
Het gebouw wordt omstreeks 1963 door de gemeente verkocht aan de firma Vroom en Dreesman om zelf een nieuwe en modern stadhuis te gaan bouwen. Zodoende wordt dit pand in 1966 (helaas) afgebroken om plaats te maken voor het nieuwe warenhuis van V&D.

Stadhuis


Markt
Markt

7. foto uit periode: 1924
Luchtfoto van het centrum van Sittard tijdens de donderdagse weekmarkt.
Links onder zien we nog de oude Gasfabriek aan de Slachthuisstraat (Engelenkampstraat) met daarachter de schootsvelden met het vele groen van de Agnetenwal, waar de was ligt te drogen op de bleekvelden. Ook zien we het Agnetenklooster.
Links zien we de "Verkèsmert" met daarnaast de molen van Damouiseaux aan de Paradijsstraat. Met een mooi beeld van de buurt "Achterom", Gruizenstraat, Paradijsstraat en Helstraat.
Iets rechts van het midden van de foto is naast het Kritzraedthuis nog de Marachausee kazerne aan de Nieuwstraat te zien. Deze is begin jaren 20 afgebroken om de doorgang van de huidige Rosmolenstraat te realiseren.

Agnetenwal Engelenkampstraat Helstraat Kloosters Nieuwstraat Paradijsstraat Rosmolenstraat Slachthuisstraat


Markt
Markt

8. foto uit periode: 1927
Deze luchtfoto is genomen in 1927, café 't Spinnewiel is toen gebouwd en dat is op deze foto te zien. We zien verder o.a. het marktplein, de St.Petruskerk, de Basiliek, St Michaëlskerk en rechts op de voorgrond de Dominicanenwal met her Dominicanen- en Ursulinenklooster.
Linksboven de Slachthuisstraat en de Sjiefbaan

Gruizenstraat Kerken & Basiliek Kloosters Nieuwstraat Paardestraat


Markt
Markt

9. foto uit periode: 1935
De Sint Joseph markt, door de Sittardenaren de Sint Joep markt genoemd. Dit is de op één na grootste maar wel de langste jaarmarkt van Nederland, 6 km marktkraampjes. Een grote markt die al sinds tijden op 19 maart gehouden wordt.
De St.Joep dateert van 1802 en is daarom een historische jaarmarkt. In dat jaar gaf Napoleon toestemming om 4 jaarmarkten te houden in Sittard, de st. Joep is de enige die al die jaren heeft overleefd.
Elk jaar komen er op deze eerste jaarmarkt van Nederland weer tienduizenden liefhebbers en bezoekers uit de Euregio naar het centrum en omgeving van Sittard.

Folklore


Markt
Markt

10. foto uit periode: 1938
Zondag 28 augustus 1938, de dag waarop Sittard de zomerkermis vierde en de St.Rosaprocessie naar de kapel in de Kollenberg trok.
Op deze dag ontsnapt uit circus Friso op de Markt de volwassen mannetjesleeuw AZOR. Hij liep de "Paatesjkirk" binnen en kuierde via het hoofdpad naar het altaar. Er was veel volk op de been en de hoogmis in de kerk was bomvol. Natuurlijk was er paniek bij de kerkgangers en op het altaar. Iedereen zocht een veilig heenkomen en niemand raakte gewond. Uiteindelijk wist de dierentemmer Azor weer terug in zijn hok te krijgen.
De andere ontsnapte leeuw zorgde voor minder paniek en werd al snel op het circus terrein weer opgepakt en in zijn kooi gesloten.
De leeuwentemmer moest later voor de kantonrechter verschijnen en kreeg daar een boete van fl.6,= en 3 dagen hechtenis.
Als herinnering aan deze gebeurtenis is later een hardstenen leeuwenkop bij de ingang van de Michielskerk geplaatst.

Link    

Kerken & Basiliek


Markt
Markt

11. foto uit periode: 1948
De Zuid-Oost hoek van de markt met het uit 1874 daterende "oude" stadhuis dat in 1966 helaas is afgebroken om plaats te maken voor de bouw van V&D.

Stadhuis


Markt
Markt

12. foto uit periode: 1966
Het begin van de sloop werkzaamheden van het stadhuis op de markt. In 1966 worden alle panden vanaf het stadhuis richting de plakstaat gesloopt voor de bouw van V&D. De sloop van het uit 1874 daterende stadhuis is tot de dag van vandaag in de ogen van vele Sittardenaren een grote blunder van het gemeentebestuur van Sittard.

Stadhuis


Markt
Markt

13. foto uit periode: NB
Een mooie foto van de Noord-West hoek van het marktplein van Sittard ergens in het begin van de 20e eeuw. Met op de voorgrond de Kiosk, daarachter Restaurant De Kroon, de E. Philips Bank en rechts Hotel Wilhelmina, genoemd naar het borstbeeld van Koningin Wilhelmina op het bordes. Ook zien we de St Michaëlskerk (1668) in de volksmond Paterskerk genoemd en op de achtergrond de toren van de Baseliek Onze Lieve Vrouw van het H. Hart (1877).

Kerken & Basiliek


Markt
Markt

14. foto uit periode: NB
De fraaie St.Michaëlkerk ofwel de Paterskerk. De kerk werd tussen 1659 en 1661 gebouwd door de paters dominicanen als kloosterkerk van het destijds recentelijk gestichte Dominicanenklooster.
In 1919 werd het dichtgemetselde raam in de St.Michaëlskerk weer geopend en het door de gemeenschap geschonken glas in loodraam geplaatst.

Kerken & Basiliek


Markt
Markt

15. foto uit periode: NB
Een foto van de Noord-Oost hoek van het marktplein van Sittard. Met op de voorgrond de Kiosk.