Folklore in oude foto's

Folklore
Folklore

1. foto uit periode: 1933
Rosa (van Lima) (Lima, 20 april 1586 - 30 augustus 1617) is een Peruaanse heilige. Zij werd als eerste Latijns-Amerikaanse vrouw in 1671 heilig verklaard.
Op advies van de paters Dominicanen werd in 1668 St. Rosa van Lima door de Sittardse bevolking aangeroepen om Sittard te vrijwaren van een dysenterie-epidemie die toen in de regio heerste. Als dank beloofde de Sittardse bevolking om ter ere van haar een kapel te bouwen op het hoogste punt van de stad en tot in lengte van dagen op de laatste zondag in augustus een processie naar deze kapel te houden. Voorts werd St. Rosa uitgeroepen tot beschermheilige van Sittard.
De dysenterie-epidemie ging de stad voorbij en de Sittardenaren losten de gedane belofte in. In 1675 werd de St.Rosa kapel gebouwd en tot de dag van vandaag trekt nog jaarlijks de St.Rosa processie van de St Michaëlskerk op de markt naar de St.Rosa kapel op de Kollenberg en terug. Het siert onze stad dat ze tot op de dag van vandaag de beloften uit 1669 nog steeds gestand doen.

Kollenberg St.Rosa kapel


Folklore
Folklore

2. foto uit periode: 1935
De Sint Joseph markt, door de Sittardenaren de Sint Joep markt genoemd. Dit is de op één na grootste maar wel de langste jaarmarkt van Nederland, 6 km marktkraampjes. Een grote markt die al sinds tijden op 19 maart gehouden wordt.
De St.Joep dateert van 1802 en is daarom een historische jaarmarkt. In dat jaar gaf Napoleon toestemming om 4 jaarmarkten te houden in Sittard, de st. Joep is de enige die al die jaren heeft overleefd.
Elk jaar komen er op deze eerste jaarmarkt van Nederland weer tienduizenden liefhebbers en bezoekers uit de Euregio naar het centrum en omgeving van Sittard.

Markt


Folklore
Folklore

3. foto uit periode: 1962
Krombroodrapen is een oud folkloristisch gebruik in Sittard. "Kromme" broodjes, worden in Sittard vanaf 1923 van een helling in de Kollenberg gegooid voor de kinderen van de stad.
In de archieven is een stuk te vinden dat teruggaat naar het begin van de 15e eeuw waarin in Sittard sprake is van het uitdelen van broden door de geestelijkheid aan mensen die armoede hadden.
De krombroodjes worden (in het grotendeels katholieke Sittard) met halfvasten gegooid, omdat Jezus in de bijbel op halfvasten brood en vis verveelvoudigt. Zoals men in een eucharistieviering het laatste avondmaal gedenkt, wordt met krombrood rapen die bijbelse passage herdacht.
Na de Eerste Wereldoorlog raakte dit gebruik langzaam aan in onbruik en dit baarde een aantal Sittardenaren dermate zorgen dat zij in 1923 het Krombroodrapencomité oprichtten. Met medewerking van de Sittardse bakkers zorgden zij ervoor dat een paar duizend krombroodjes gebakken werden. Deze werden op halfvastenzondag ’s morgens opgehaald en even na het middaguur konden paard en de goed gevulde wagen beginnen aan hun tocht naar de Kollenberg.
Deze traditie bestaat nog steeds, ieder jaar halverwege de vastenperiode worden zo'n 15.000 broodjes uitgegooid door het Sittardse Krombroodcomité en een jaarlijkse eregast.

Kollenberg