de Oude Kolonie Lindenheuvel

Familie Veltrop verhalen

De oude kolonie of "Auw Kolonie" was een klein gebied van een paar straten aan de zuidkant van de Burgemeester Lemmensstraat. De stratennamen in de Auw Kolonie verwezen naar Nederlands-Indiƫ: Javastraat, Borneostraat, Celebesstraat, Lombokstraat enz. De wijk werd dicht bij de staatsmijn Maurits gebouwd zodat de bewoners geen vere reis hoefde te maken naar hun werk.
De Ouw Kolonie werd gebouwd voor de mijnwerkers die uit alle windstreken naar de Staatsmijn Maurits kwamen om te werken. Zij hadden hun (vaak) armoedig bestaan in hun geboortestreek verlaten, vonden dan in Zuid Limburg wel werk maar hadden het ook hier bepaald niet breed.

Staatsmijn Maurits 1915
De boortoren voor het afdiepen van schacht I van de Staatsmijn Maurits | 1916

Floresstraat

In 1934 verhuisd de familie Veltrop naar de Floresstraat nr.30, hier wordt in februari 1935 de jongste dochter Rika geboren. Later verhuisd de familie naar een hoekhuis aan de Floresstraat (nr.32).
Dit waren moeilijke tijden voor de familie, vader was veel werkeloos, er waren zeven kinderen en de ondersteuning was ƒl 13,= per week. Vader deed af en toe kleine klusjes maar het was vooral veel armoede. Later kreeg vader werk in Duitsland en was moeder alleen thuis met de kinderen. Moeder ging toen leegstaande huizen poetsen voordat deze weer verhuurd werden. Voor een heel huis poetsen kreeg ze ƒl 2,50. Sommige huizen waren zo smerig dat moeder een hele dag nodig had om ze te poetsen en dan werd er weer ƒl 1,25 van de ondersteuning afgetrokken.

Wordt vervolgd ....

Ga naar pagina :Staatsmijn Maurits

Staatsmijn Maurits 1902
De eerste boortoren in Lutterade, op zoek naar steenkool | 1902

Staatsmijn Maurits 1902
R.K. kerk Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand | 1930