1100 Jaar familie Veltrop

Familie Veltrop verhalen

Bovenstaande foto is de meest complete familiefoto die ik kon achterhalen van "mijn" familie Veltrop. De foto is gemaakt in mei 1984, op de 90ste verjaardag van grootmoeder Angela Carolina Veltrop-Specken. Haar zoon Johan en dochter Mia waren speciaal voor de gelegenheid overgekomen uit Australië. Dit was de laatste keer dat grootmoeder herenigd was met haar 7 kinderen.
Op deze foto staan v.l.n.r. Herman, Carla, Jan, ?, Sonja, Bert, Ivonne, Serf, Alex, Ben, Gertha, Louis, Monique, Ben, Marjo, Theo, Maria, Joyce, Paul en Maurice. Zittend v.l.n.r. Rika, Cato, Sien, Dennis (5 maanden oud), Albert, Angela (Grootmoeder), Johan, Mia en Kitty.
Vele van hen zijn helaas reeds overleden, ik wil dit genealogische gedeelte van de website dan ook opdragen ter nagedachtenis aan alle overleden familieleden.

In 2011 kwam ik bij een verhuizing een aantal oude familie foto's tegen. Door deze foto's werd mijn interesse voor de geschiedenis van mijn familie gewekt en ben ik me erin gaan verdiepen. De volgende stap was natuurlijk om een digitale stamboom te bouwen. Deze stamboom bevat momenteel 1100 jaar geschiedenis van de familie Veltrop (Veltrup) - de Emlichheim lijn, met op dit moment 6263 personen, 2205 gezinnen, 1,656 unieke achternamen en vele honderden documenten en foto's. De vroegst geboorne in de stamboom is Clodio V der Franken , geboren in het jaar 395.
Naast de familie Veltrop zijn ook de families Otten-Hamers (Munstergeleen, Schinnen), Schoens-Claessens (Munstergeleen, Beek, Sittard) en Menten-Mertens (Munstergeleen, Sittard) in mijn stamboom opgenomen.

De andere foto’s op deze pagina zijn: Grootvader Johannes Bernardus Veltrop in 1914 in militair tenue. Daaronder de familie Veltrop-Specken in 1927 in Ter Apel (Groningen) vlak voor hun vertrek naar Zuid Limburg. Op deze foto Johan, Albert, moeder, Sien en Mia (7 weken oud). Grootvader was op dat moment al in Zuid Limburg.

Zoals bij veel familienamen is ook de naam Veltrup in de loop der eeuwen door diverse redenen en omstandigheden vervormd. Variaties die zo zijn ontstaan op de naam Veltrup zijn o.a. Veltrop - Veltrüp - Veldtrup - Feltrop - Feltrup - Feldtrup - Velterop - Tho Veltrup.

Bekijk meer foto’s, de volledige stamboom en 1100 jaar geschiedenis van de familie Veltrop.

Ga naar de stamboom


Recente geschiedenis

Zoals u in de oorsprong van de familienaam Veltrop kunt lezen wordt de boerengemeenschap Veltrup voor het eerst genoemd in 890 na Christus. En wellicht is de naam nog veel ouder. Op deze pagina wil ik echter de meer recente geschiedenis van de familie Veltrop beschrijven aan de hand van verhalen van mijn ouders en grootouders en andere familieleden.

19e eeuw

Rütenbrock (D) en Zandberg (NL) speelden een rol in de geschiedenis van met name de familie Specken. Rütenbrock en Zandberg lagen in het uitgestrekte en woeste Bourtangermoor. Moor is een (moerassig) hoogveengebied, een Duitse benaming die ook voorkomt in Noordoost-Nederland.
Rütenbrock ligt ten zuiden van Ter Apel (Gr) net over de Duitse grens en werd gesticht in 1788. Er werden toen, voor de ontginning van het gebied en om bezitlozen vooruit te helpen, 36 "Plaatze" verloot.

Rütenbrock 1788
Lijst van de 14 nieuwe nederzettingen 1788 | Rütenbrock

Er vestigden zich veel katholieken die er in 1798 hun eigen parochie stichtten. De eerste kerkdiensten werden nog bij één van de parochianen thuis gehouden in een verbouwde boerderij. In 1807 werd er een eerste (torenloze) kerk gebouwd, 2 jaar later werd deze kerk op het feest van St.Maximiliaan gewijd en werd Rütenbrock een parochie. Met de half houten constructie leek de kerk meer op een huis dan op een kerk maar het gebouw diende de parochianen tot 1869. Toen werd de nieuwe kerk gewijd, die nog steeds in gebruik is.

Zandberg (zandheuvel) is een buurtschap in de gemeente Borger-Odoorn (tot 1998 Odoorn) en ligt noordwestelijk van Ter Apel en ontstond op een zandhoogte die uitstak boven het omliggende veengebied. Zandberg ligt aan weerszijden van de provinciegrens tussen Groningen en Drenthe en is ouder dan de overige dorpen in de omgeving. Aanvankelijk werd de nederzetting de Schaapsberg genoemd omdat boeren uit Valthe er 's zomers hun schapen weidden. De eerste kolonisten kwamen uit het Duitse Rütenbrock e.o., zij verlieten deze streek bij gebrek aan geschikt bouwland. De kolonisten vestigden zich in Zandberg vanaf 1815 om er op de veengronden in de omgeving veenboekweit te verbouwen. Zandberg is dan een rooms-katholieke enclave in een gebied met voornamelijk gereformeerde gemeenten. De 520 inwoners die Zandberg in 1840 kende, gingen in Rütenbrock naar de kerk. In 1843 kreeg Zandberg een eigen rooms-katholieke kerk, gewijd aan Sint-Jozef.

Zandberg RK kerk 1843
R.K. Sint Jozefkerk 1843 - 1930 | Zandberg

De kerk werd bijna op de grens van de provincies Groningen en Drenthe gebouwd maar nog net aan de Drentse kant. Dit kwam omdat de aartspriester Van Kessel nauwe relaties had met het provinciaal bestuur van Drenthe. Op 1 juni 1843 werd de eerste steen van de kerk gelegd en op 20 juni 1843 werd een gedenksteen geplaatst door de pastoor van Rütenbrock. Tot de kerk klaar was gingen de Zandbergers naar de kerk in Rütenbrock.
Van 1800 tot 1850 behoorde Zandberg tot de rooms-katholieke parochie van Rütenbrock. Dit betekende dat in deze periode geboorten, huwelijken en overlijdens werden ingeschreven in zowel het Nederlandse bevolkingsregister (Zandberg viel onder de gemeente Odoorn) als in het Duitse parochieregister van Rütenbrock.
Door de sterke stijging van het aantal gelovigen moest de kerk in 1858 vergroot en vertimmerd worden. Zij werd 10 el (~7 meter) langer. Deze "waterstaatskerk" heeft dienst gedaan tot 1930 en is toen vervangen door de huidige St.Jozefkerk.

Specken
Overgrootvader Johann Heinrich Specken is geboren in 1859 in Rütenbrock. Hij moet met zijn ouders de "oversteek" hebben gemaakt van Duitsland naar Nederland.
Hij touwde in 1887 in Vlagtwedde (Gr) met de Groningse Carolina Nijhoff, zij hebben samen 4 kinderen. Na het overlijden van zijn eerste echtgenote Carolina in 1892 trouwt hij in 1893 in Vlagtwedde (Gr) met Maria Smeeman, zij hebben samen 2 kinderen. De oudste dochter van dit gezin is mijn grootmoeder, Angela Carolina Specken, Angela genoemd. Zij is geboren op 21 mei 1894 in het Groningse Vlagtwedde.
Nadat vader in 1896 op 36 jarige leefttijd is overleden trouwt moeder in 1902 in Vlagtwedde (Gr) met Johann Heinrich Heller. Zij hebben samen 3 kinderen, het jongste kind overlijd als het 5 maanden oud is. De twee andere zoons van dit gezin, Jan en Rieks Heller, zijn dus de stiefbroers van mijn Grootmoeder.
Op 5 december 1908 is het gezin Heller verhuisd van Emmen (Dr) naar Valthermond (Dr), zie inschrijving in bevolkingsregister voormalige gemeente Odoorn.

Veltrop
Betovergrootvader Hermann Wilhelm Veltrup is in 1812 geboren in het Duitse Vorwald. Zijn ouders, Gerhard Johannes Veltrup en Anna Maria Prenger, zijn beide geboren én gestorven in Duitsland dus hij is waarschijnlijk alleen of met zijn broer van Duitsland naar Nederland zijn verhuisd. Bij inschrijving in Nederland is de familienaam door adaptatie veranderd van Veltrup in Veltrop. Hermann Wilhelm is in 1839 in Gramsbergen (Ov) getrouwd met de Drenthse Maria Bos, zij hebben samen 4 kinderen.
De jongste zoon Albert Veltrop is geboren in 1841 in de gemeente Dalen (DR). Albert trouwt op 12 mei 1882 in Emmen (Dr) met de 28 jarige Maria Gezina Bargman, ze vestigde zich te Dalen en samen hebben ze 6 kinderen.
Albert was evenals zijn vader werkzaam in het veen gebied, dat was hard werken, en er werd slecht aan verdiend. Het eerste kind was een meisje, Maria genoemd, zij stierf al in het eerste jaar na haar geboorte. Het tweede kind was Johannes Bernardus, Bernard genoemd, geboren op 20 januari 1884 in het Drenthse Roswinkel, hij is mijn grootvader. Daarna werden er nog drie jongens geboren, Willem, Rudolf en Johan Willem. Zij zijn allen zeer jong gestorven, zoals grootmoeder later vertelde zijn ze waarschijnlijk verdronken in de sloot die achter het huis liep.
Toen Maria 10 jaar getrouwd was overleed haar man Albert op 28 December 1892 in Onstwedde (Gr), ze was toen alleen met haar enig overgebleven zoon Bernard die toen 8 jaar oud was. Marie Bargman was toen pas 40 jaar oud, ze was erg vroom, en ging veel naar de kerk met haar zoon Bernard. Het huisje waar ze in woonde, in de Gemeente Onstwedde, was maar klein, met een tuintje random waar ze wat klein vee hield zoals kippen, varkens en een geit. In het huis was niet zo veel ruimte, er was maar een groot vertrek, daar werd gekookt, geleeft en ook geslapen in twee grote bedsteden.
Na het overlijden van Albert zijn Marie en haar zoon Bernard op 1 juni 1896 verhuisd van Onstwedde (Gr) naar Valthermond (Dr), zie inschrijving in bevolkingsregister voormalige gemeente Odoorn waar Bernard opgroeide.

Ga naar pagina :